Heraldica Slovenica

Jožefu Lajevcu v spomin

29. 12. 2023

Na božični večer leta 2023 nas je v 85. letu starosti zapustil naš dragi prijatelj, član in nekdanji predsednik Grboslovnega in zastavoslovnega društva Heraldica Slovenica, g. Jožef Lajevec.

Predsednik društva je postal ob prelomu tisočletja. Bil je zelo dejaven grboslovec in zastavoslovec. Zaslužen je za proslave ob dnevu slovenske zastave na GEOSS-u, izdajanje društvenih knjig, organiziranje razstav in aktivno opozarjanje o heraldičnih in zastavoslovnih problematikah v javnosti. Večkrat je predstavljal naše društvo in Slovenijo na mednarodnih zastavoslovnih kongresih in bil idejni oče lanskega 29. mednarodnega kongresa zastavoslovja v Ljubljani, na katerem nas je počastil tudi s svojo prisotnostjo.

Od našega dragega prijatelja, člana in nekdanjega predsednika smo se poslovili v petek 29. decembra 2023. Pogreb se je odvil na pokopališču v Moravčah. Pokojnika so na zadnjo pot pospremili družina te številni prijatelji, med katerimi smo bili tudi člani društva Heraldica Slovenica s svojim društvenim praporom. Sv. mašo zadušnico sta za pokojnika v župnijski cerkvi sv. Martina v Moravčah darovala župnik župnije Moravče, g. Kancijan Čižman ter župnik župnije Kresnice, g. dr. Božidar Ogrinc. Na pogrebu je bilo v čast in spomin pokojnika prebrano veliko govorov predstavnikov številnih organizacij, katerih član je bil. Med drugim je svoj govor prebral tudi predsednik društva Heraldica Slovenica, Aleksander Hribovšek, katerega objavljamo spodaj:

»Spoštovani zbrani,

vem da nas ta trenutek vse prevevajo v glavnem občutki žalosti zaradi izgube velikega možá, móža, očeta, prijatelja in sokrajana. Izguba je močna, ostra, ker čutimo kdo je odšel in koliko ljubezni, navdušenja, spoštovanja, energije, navdiha in vrednosti je nosil v sebi. Zato bi vam rad povedal, kako sem ga doživljal sam.
Ko sem prišel v Društvo Heraldica Slovenica, sem spoznal, da sem se včlanil v kremenito druščino maloštevilnih entuziastov, ki jih veže zanimanje za simbole in predvsem za zdravo domoljubje. In prav Jože je bil tisti nosilni steber prijateljev, ki so neomajano širili naše vrednote ter bogatili slovenstvo na področju gojenja spoštljivega odnosa do naših skupnih simbolov. Pustil je neizbrisen pečat tako na družbenem kakor tudi na kulturnem področju. Njegova predanost, vizionarstvo in nesebična požrtvovalnost bodo v nas še dolgo odmevali.
Bil je dolgoletni predsednik društva, ki mi je pokazal, da ni pomembna velikost društva, temveč srce in vztrajnost. Jože je zaslužen za organizacije proslav ob dnevu slovenske zastave na bližnjem Geometričnem središču Slovenije, za izdajanje društvenih knjig, za organiziranje razstav in za aktivno opozarjanje o heraldičnih in zastavoslovnih problematikah v javnosti. Ko se je udeležil mednarodnega kongresa zastavoslovja v Washingtonu pred dvanajstimi leti, je iz Amerike prinesel vizijo za organizacijo takšnega svetovnega kongresa tudi v Sloveniji. Takrat se je kaj takega zdelo sila nemogoče, ampak Jože ni popustil in je verjel v svoje članstvo. Sila, ki je posadila to seme in omogočila razmere za njegovo rast, je bil prav on. Lahko smo ponosni, da nam je na podlagi trdega dela uspelo v letu 2022 organizirati vsebinsko bogat in odmeven Mednarodni kongres zastavoslovja v Ljubljani, ki se lahko pohvali z izjemno mednarodno udeležbo in z dejstvom, da je Slovenija za trenutek postala vodilni svetovni forum za izmenjavo idej in informacij o zastavah, simbolih in sorodni materialni kulturi. Iskrena hvala, Jože.
Jože ni bil zgolj predsednik društva; bil je srce in duša, ki je s svojim zgledom navdihoval vse nas. Njegova vztrajnost, ljubezen do dela in brezpogojna predanost so nas povezovali in motivirali. Z njim smo dosegli velike uspehe, ki so postavili naše društvo v mednarodno središče zastavoslovja. To je Jože, ki sem ga poznal. Ogromno je dal meni in vsem nam v društvu. In takega se bom vedno spominjal. Njegova zapuščina pa naj nas navdihuje k nadaljnjemu raziskovanju, ljubezni do domovine in spoštovanju slovenskih simbolov.«
×