Heraldica Slovenica

Dan slovenske zastave

V počastitev 150-letnice prvega izobešanja slovenske zastave smo sedmega aprila 1998 z vsemi vojaškimi častmi priredili svečanost v Geometričnem središču Slovenije v Spodnji Slivni pri Vačah (GEOSS). Od tedaj dalje tam vsako leto organiziramo slovesnost prvo nedeljo po sedmem aprilu, kar je postalo že tradicionalno. Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani.

Proslava dneva slovenske zastave, 7. april 2024

Društvo Heraldica Slovenica vas vljudno vabi na tradicionalno proslavo ob dnevu zastave, ki bo v Geometričnem središču Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni pri Vačah v nedeljo, 7. aprila 2024, ob 14. uri.
Zbor praporščakov je ob 13.00-13.30 uri pred Gostilno Vrabec, Slivna 18, 1252 Vače.

Program

Osrednji govornik
Namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Uroš Paternus

Govorniki
Franci Rokavec, župan Občine Litija
Aleksander Hribovšek, predsednik Društva Heraldica Slovenica

Proslavo bo vodil
Nejc Krevs, novinar

Glasbeni program
Orkester Slovenske vojske
Ženski pevski zbor Perunike - DFG Ig

Dvig zastave
Gardna enota Slovenske vojske

Sodelujoči
Proslava bo izvedena v sodelovanju z občino Litija, Društvom za razvoj in varovanje GEOSS-a, Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, Združenjem za vrednote Slovenske osamosvojitve, Osnovno šolo Gradec, Slovensko vojsko, Konjeniškim klubom Jesenje - GEOSS ter Društvom narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale.

Geometrično središče Slovenije  Proslava 2023

×