Heraldica Slovenica

Predavanje o osnovah grboslovja in zastavoslovja na OŠ Ferda Vesela

Kancler društva Heraldica Slovenica Anže Hobič je na dan slovenske zastave, t. j. v petek, 7. aprila 2023, obiskal učence 5. razreda OŠ Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični in jim skozi predavanje predstavil osnove grboslovja, zastavoslovja ter kratko zgodovino slovenskih državnih simbolov od leta 1848 do današnjih dni.

Učenci so se tako spoznali z zgodovino grboslovja in osnovnimi heraldičnimi pravili za oblikovanje grbov ter osnovami razlikovanja med logotipi in grbi. Nadalje so se spoznali z zastavoslovjem in petimi uveljavljenimi pravili za dobro oblikovanje zastave ter s kritično presojo elementov dobre zastave.

Teoretično pridobljeno znanje so nato uporabili pri spoznavanju zgodovine slovenskih državnih simbolov. Poseben poudarek je bil na 7. aprilu leta 1848, ko je slovenska narodna zastava prvič zaplapolala v Ljubljani, saj se je predavanje zgodilo natanko na dan slovenske zastave. Nato pa je sledil sprehod skozi pestro zgodovino slovenskih simbolov vse do leta 1991, ko smo dobili sedanje državne simbole. Učenci so se seznanili tudi s težavami, s katerimi se soočajo naši simboli (pravilnost oblikovanja grba in slabša prepoznavnost zastave, …) ter s pravili in običaji pravilnega izobešanja oz. nameščanja in ravnanja z zastavo. Učenci so na veselje predavatelja in učiteljice pokazali veliko znanja ter zvedavosti in vedoželjnosti glede naših simbolov.

Na koncu je društvo Heraldica Slovenica OŠ Ferda Vesela podelilo še knjigo Osnove heraldike in istovetnostni simboli slovenskih občin, da bodo lahko učenci tudi sami raziskovali zgodovino naših občinskih simbolov.


Predavanja

×