Heraldica Slovenica

Dan slovenske zastave 2023

16. april 2023, GEOSS

Heraldica Slovenica že dve desetletji neguje in ozavešča spomin na slovensko zgodovinsko zastavo, ki je luč sveta ugledala pred točno 175 leti. Ta prvi simbol slovenske narodnosti, ki je dobil barve iz grba dežele Kranjske, nam je skupaj z zahtevo po Zedinjeni Sloveniji prineslo burno leto 1848. Lovro Toman je bil študent prava na Dunaju, kjer se je tudi udeleževal političnega življenja dunajskih Slovencev. 7. aprila 1848 zvečer, ko naj bi nemški del narodne straže izobesil nemško zastavo na stolpu Ljubljanskega gradu, so zavedni dunajski študentje pod Tomanovim vodstvom vkorakali v gostilno oziroma hotel Zlata zvezda, stavbo na današnji Wolfovi ulici 8 v Ljubljani, z belo-modro-rdečo zastavo v roki ter jo kljubovalno izobesili. Še tisto noč naj bi vihar odnesel nemško črno-rdeče-rumeno zastavo z gradu.

Program

Osrednji govornik
Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Slovenije

Govorniki
Franci Rokavec, župan Občine Litija
Aleksander Hribovšek, predsednik Društva Heraldica Slovenica

Proslavo je povezoval
Tomi Gavranič, novinar

Pogovor je vodil
Nejc Krevs, novinar

Glasbeni program
Orkester Slovenske vojske

Dvig zastave
Gardna enota Slovenske vojske

Sodelujoči
Proslava je bila izvedena v sodelovanju z občino Litija, Društvom za razvoj in varovanje GEOSS-a, Združenjem za vrednote Slovenske osamosvojitve, Osnovno šolo Gradec, Slovensko vojsko, Konjeniškim klubom Jesenje - GEOSS ter Društvom narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale.

Iskreno se zahvaljujemo za pomoč tudi:

  • Mestni občini Ljubljana,
  • Občini Kranjska Gora,
  • praporščakom Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov, Združenja Sever in Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve,
  • konjenikom Konjeniškega društva Jesenje - GEOSS in
  • narodnim nošam iz Društva narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale.


Geometrično središče Slovenije  Proslava 2022

×